FITJAR SKULEKORPS

Vedlikehold av messinginstrument

For at det til enhver tid skal være behagelig å spille på instrumentet, og for at det skal holde en god stand, trengs godt vedlikehold. Her følger tips på hvordan dette gjøres, samt en anbefaling på produkter.

Daglige vedlikehold

- Smør alltid ventilene med ventilolje (Al Cass, Fast/Yamaha) før du begynner å spille. Dette gjøres ved å skru løs ventilen, dra den ut, fordel litt olje rundt ventilen, og sett den på plass. Vær her nøye så du får ventilen i rett posisjon. Sjekk at bøylene er godt smurt og smør disse med Yamaha Tuning Slide Oil ved behov.

- Etter spilling tømmes instrumentet for spytt og fukt.

- Tørk av instrumentet utvendig med en pusseklut som er egnet til dette. Benytt en klut som ikkje riper opp instrumentet. Det finnes egne kluter for sølvinstrumenter.

- Smør instrumentet med ventilolje før instrumentet pakkes ned.

- Unngå inntak av sukkerholdig føde, da dette vil sette seg som et belegg inne i instrumentet.


Oppstår det problemer som ekstra trege ventiler, der det ikkje hjelper med rengjøring eller ventilolje, bulker eller skader på instrumentet, bør dette sjekkes av fagmann. (Helgeland Musikk, Musikk Miljø etc.)


Periodisk vedlikehold av instrumentet

- Ta ut alle bøyler og ventiler. Skru av bunnskruene på ventilhuset.

- Legg instrumentet og delene ( ikkje ventilene) i lunket vann tilsatt Yamaha Brass Soap. La det gjerne ligge noen minutter slik at såpa får virke litt.

- Vask Instrumentet og bøylene innvendig med Yamaha Flexible Cleaner

- Benytt en myk klut til vask utvendig

- Munnstykket vasket med en egnet munnstykkebørste. Ønskes munnstykket helt rent og fritt for bakterier, kan det legges i en kjele med vann som kokes opp. Ta munnstykket ut og rengjør med munnstykkebørste. Når hele instrumentet er rengjort, skylles alle delene i godt lunket vann slik at all såpe fjernes.

- Legg så instrumentet på et håndkle slik at vannet får renne av

- Etter en stund når alle delene er tørre, smøres bøylene inn med Tuning Slide Oil. Dette gjør at bøylene alltid glir godt og ikkje setter seg fast. Sett så instrumenet saman, og spill i vei.


Ta kontakt med dirigent el materialforvalter (sjå Styret og nemnder under Korpset i menyen over her, for kontaktinfo) om du har spørsmål eller treng noko utstyr.